Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Checlist voor het verzekeren van een klassieke autoAls trotste bezitters van een klassieke auto wilt u er natuurlijk wel voor zorgen dat u veilig met de oldtimer de weg op kan. Eén van de zaken die u moet regelen is het afsluiten van een passende autoverzekering. Gelukkig is het verzekeren van een klassieke auto doorgaans een stuk goedkoper, omdat u gebruik kunt maken van zogenoemde ‘oldtimerverzekeringen’. Bent u benieuwd waar u allemaal aan moet denken als u een klassieke auto wilt verzekeren? We hebben een handige checklist voor u gemaakt!

1. Is mijn klassieke auto een oldtimer?

Om een oldtimerverzekering af te kunnen sluiten, is het natuurlijk wel belangrijk dat uw klassieke auto daadwerkelijk een oldtimer is. Welke eisen er worden gesteld aan een auto voordat de verzekeraar deze als oldtimer ziet, verschillen per verzekeraar. De verzekeraar kijkt niet alleen naar de leeftijd van de auto, maar bijvoorbeeld ook over de auto wel of niet dagelijks wordt gebruikt. Controleer tijdens het afsluiten van een oldtimerverzekering altijd goed over uw klassieke auto een oldtimer is!

2. Het kiezen van een passende oldtimerverzekering

Net als bij het afsluiten van een normale autoverzekering, heeft u ook de keuze uit drie verschillende soorten dekkingsvormen bij de oldtimerverzekering. U hebt hierbij de keuze uit een verplichte WA-verzekering, een WA beperkt casco en een all risk oldtimerverzekering. Als u de oldtimer niet vaak gebruikt, dan kunt er ervoor kiezen om voor de maanden waarin u wel met de auto wilt rijden een tijdelijke all risk oldtimerverzekering af te sluiten. De premie van een all risk oldtimerverzekering is weliswaar wat hoger, maar dit hoeft u dan maar enkele maanden per jaar te betalen.

Leestip: Benieuwd naar de verschillen tussen alle verzekeringsvormen? Lees verder

Goedkoopste premie berekenen!

3. Autoverzekering stoppen bij geen gebruik van de klassieke auto

Als u de klassieke auto maar enkele maanden per jaar gebruikt, dan kunt u ervoor kiezen om de oldtimerverzekering in de maanden waarin u de auto niet gebruikt te stoppen. Het is wel belangrijk om dan ook direct uw auto te schorsen, want anders bent u nog steeds verplicht om minimaal een WA-autoverzekering voor de oldtimer afgesloten te hebben. Als u van plan bent om de oldtimerverzekering regelmatig stop te zetten als u de auto niet gebruikt, dan is het belangrijk om er tijdens het afsluiten van de autoverzekering op te letten of maandelijks opzeggen mogelijk is.

4. Hoe zit het eigenlijk met de wegenbelasting voor een klassieke auto?

Naast het verzekeren van uw klassieke auto, moet u er natuurlijk ook rekening mee houden dat u mogelijk ook wegenbelasting moet betalen. Als je klassieke auto tussen 1 januari 1975 en 1 januari 1988 in gebruik is genomen, dan hoeft u maar een kwart van de normale wegenbelasting te betalen. Het maximale bedrag wat u dan per jaar aan wegenbelasting betaalt is €121.

5. APK voor een klassieke auto

U hoeft uw klassieke auto maar één keer in de twee jaar te laten keuren met een Algemene Periode Keuring (APK). Wel is het hiervoor belangrijk dat uw klassieke auto daadwerkelijk een oldtimer is. Als dit niet het geval is, dan moet u de auto wel jaarlijks laten keuren.