Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Bonus malus autoverzekeringTijdens het afsluiten van een autoverzekering zult u altijd worden gevraagd om het aantal door u opgebouwde schadevrije jaren in te vullen. Op basis daarvan wordt een zogenoemde ‘bonus malus korting’ toegepast op de premie die u moet betalen. Maar wat is een bonus malus korting precies bij een autoverzekering? In dit artikel leggen we het uit!

Het opbouwen van schadevrije jaren: bonus

Op het moment dat u één volledig jaar schadevrij hebt gereden, dan gaat u het volgende jaar minder premie betalen. Dit noemen we de zogenoemde ‘bonusregeling’. Hoe hoger het aantal schadevrije jaren is, hoe hoger de bonus zal zijn die u krijgt op de premie van uw autoverzekering. Hoe hoog de korting precies is met het door u opgebouwde aantal schadevrije jaren, kunt u aflezen op een zogenoemde ‘bonus-malus ladder’ van uw verzekeraar.

Het verliezen van schadevrije jaren: malus

Net als dat u schadevrije jaren kunt opbouwen, kunt u deze ook verliezen. Op het moment dat u schade claimt bij uw verzekeraar, dan betaalt u voortaan meer premie voor uw autoverzekering. Dit noemen we de zogenoemde ‘malusregeling’. Hoeveel u meer gaat betalen verschilt per verzekeraar. Daarnaast is het er ook van afhankelijk hoeveel schadevrije jaren u al had opgebouwd.

Leestip: Een goedkope autoverzekering met 0 schadevrije jaren? Lees verder

Schadevrije jaren verliezen bij geen schuld?

Bent u betrokken bij een ongeluk, maar heeft u deze niet zelf veroorzaakt? In dat geval zal dit geen impact hebben op het aantal door u opgebouwde schade vrije jaren. U kunt in dit geval namelijk de schade bij de verzekeraar van degene die schuldig is aan het ongeluk claimen. Voor die persoon heeft het mogelijk wel invloed op het aantal schadevrije jaren.

Leestip: Benieuwd welke verzekering wat dekt bij een auto-ongeluk? Lees verder

Een autoverzekering met no-claimbeschermer

Bij sommige autoverzekeraars kunt u ervoor kiezen om een zogenoemde ‘no-claimbeschermer’ af te sluiten. Met een no-claimbeschermer kunt u elk jaar één schadeclaim indienen, zonder dat dit invloed heeft op de no-claimkorting.

Goedkoopste premie berekenen!